Над 22 милиона курсови работи, предадени от студенти по цял свят, са ползвали генеративен изкуствен интелект през последната година. Това сочат данни на компанията за установяване на плагиатство Turnitin, съобщи WIRED.

Преди година платформата представи свой инструмент за откриване на генериран с AI текст, обучен на автентични и неавтентични студентски произведения. Над 200 млн. такива се прегледани от тогава насам, като 11% може да съдържат генериран текст в 20% от съдържанието си, а 3% - или 6 милиона - са написани с 80% или повече от езиков модел.

Според Turnitin детекторът има процент на грешни сигнали от по-малко от 1 процент при анализ на цели документи.

Важно е да се отбележи, че няма как това твърдение да се провери с голяма точност, а вече са налице и недостатъци на детекторите - те например получават много повече грешни сигнали, когато анализират текстове, писани от хора с английски като втори език. От Turnitin обаче са добавили и подобни текстове в обучението и затова са сред най-точните в индустрията. Популярността им е и благодарение на безплатния пробен период, който приключи съвсем наскоро. След това много университети по света решиха да се абонират.

Поради невъзможността да спрат ползването на генеративни модели, все повече преподаватели обмислят създаването на стандарт за допустима употреба, както и други методи за изпитване, в които AI не може да помогне директно.