САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Предупреждението бе отправено вчера, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество с Москва при посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай.

Високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл заяви, че съхраняването на мира и стабилността в Европа е "най-важната мисия от историческа гледна точка" за САЩ. Завоюването на територии от Русия може да "промени баланса на силите в Европа по един откровено неприемлив начин", предупреди той.

"Казахме директно на Китай, че ако продължи, това ще има въздействие върху отношенията между САЩ и Китай. Няма да останем със скръстени ръце", каза още Кембъл. "Това върви против нашите интереси", изтъкна американският представител.

АФП отбелязва, че Кембъл е направил тези си изявления в Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай, в отговор на въпрос за посещението на Лавров в Китай, по време на което китайският лидер Си Цзинпин заяви, че е готов да засили сътрудничеството с Русия. Кембъл каза още, че Вашингтон е предупредил Пекин за подготвяната от Русия инвазия в Украйна преди тя да се случи.

Според Кембъл Китай е бил обезпокоен от първоначалните неуспехи на Русия във войната и се е опитал да възстанови "военния капацитет" на Москва. Две години по-късно "Русия е почти изцяло реорганизирана и е сериозна заплаха за Украйна и региона", изтъкна американският дипломат.