Димитър Главчев от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП и независимият Велизар Енчев се изпокараха в студиото на Нова тв около евентуалната ратификация на 16 млрд. евро нов дълг за предстоящите 3 г.

Енчев и Кдиев казаха, че в момента ще бъдат напазарувани депутати от Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а червеният икономист определи евентуални такива хора като "национални предатели спрямо бъдещето на България". Журналистът от СКАТ каза и как ще стане това - някои парламентарни групи ще напуснат внезапно залата и ще осигурят кворум и гласуването да мине.

"Половината от ПГ на Патриотичния фронт ще се изнесе. Много пъти са давани такива инструкции. И една друга голяма парламентарна група ще се изнесе", начерта сценария Енчев. 

Включен директно от парламента, Искрен Веселинов от ПФ определи, че "по-малоумно предположение не е чувал". Той каза, че лично щял да гласува "въздържал се", защото е недоволен не от друго, а от това, че ГЕРБ не са обяснили на партньорите си какво ще се прави, а от МС дошли съвсем кратки мотиви за новия заем.

Димитър Главчев каза по повод покупко-продажбата, че "няма кой да бъде купен, защото няма кой да предложи пари. Това са пракитки от други паррламенти", поясни той.

Кадиев пък определи, че "правителството иска лиценз да убива" – за следващите 3 г. да си сключва каквото си иска с тези 4 банки. "Как стои въпросът с комисионната? Кой даде право да се преговаря с тази 4 банки", попита той.

Димитър Главчев напомни, че и Орешарски е теглил около 1,5 млрд. евро заем също чрез HSBC, но тогава банката не е била демонизирана като сега и това го ядосва. Комисионите и лихвите по сделката пък били съвсем пазарни:

"Ако имате да връщате в следващите 3 години 12 лв., обаче заплатата не ви е достатъчна и не ви достигат и ви трябват още 4 лв. за да можете да си обслужвате разходите - поясни ситуацията Главчев. - Ще вземете друг заем за да се рефинансирате или ще спрете да плащате.

Г-н Енчев го разбирам, защото той ще прави партия тип "Сириза", като казва – няма да си плащаме дълга. Обаче г-н Кадиев..."

Главчев продължи, че в момента "Орешарски срамежливо се обажда от фейсбук", а всъщност увеличението на външната задлъжнялост за 3 години е едва 5 млрд. евро и това покрива Маастрихтския критерии за съотношетние на дълг към БВП.

"А споменатият Орешарски, който чати - или как там се казва, - за 1 година управление е увеличил дълга с 5 млрд. Дългът се е увеличил с 5,6 % спрямо БВП", каза Главчев. 

Той пак напомни, че и преди е имало глоба от 12 млрд. веднъж и 600 млн. втори път срещу HSBC за пране на пари и съмнения за финансиране на оръжейни сделки, но това не е попречило правителството на Орешарски да вземе близо 1,5 млрд. евро заем от същата тази банка през 2014 . 

"HSBC е една от най-големите банки в света. Има проблеми с клона в Швейцария, но ние не сключваме договор с клона в Швейцария", каза Главчев. 

В директно включване от парламента Мартин Димитров каза на Велизар Енчев, че хората учат икономика, преди да коментират. И разликата била, че заемите на Орешарски пряко увеличавали бюджетния дефицит като процент от БВП – 7 пъти се е увеличил. 

"Сега правим точно обратното, а именно – намаляваме бюджетния дефицит." Той каза още, че те са заварили катастрофа - 3,7 % дефицит. И, взимайки заем, тази година той ще стане около 3 %, догодина - 2,5, а по-следващата - около 2 %.

"Това правят десните правителства. Това е дясна политика. 12 млрд. стар дълг ги рефинансираш с 12 млрд. нов дълг - нетно увеличиение на дълга няма", обясни Димитров. Той каза, че най-важното оттук нататък е как да се намалява бюджетният дефицит.

Кадиев го контрира, че това няма да стане, защото няма икономика, липсват реформи и че външният дълг ще расте.

На критиките за избора на 4-те банки и защо в Румъния договорът е с 15 Димитър Главчев отговори, че споразуменията ще бъдат ратифицирани от година за година и че има възможност в договора да влизат още банки, а други да излизат.

Мартин Димитров пък каза, че единственото, от което не е доволен, е, че Владислав Горанов не е обяснил нещата и е оставил БСП "една седмица да дрънка врели-некипели".