Докато напрежението в гръцката Суперлига е достигнало своя връх в четиристранната битка за титлата, правителството и лигата се подготвят за следващата стъпка от промените във футболната лига. От днес ще бъдат въведени персонализирани  дигитални билети.

През изминалия уикенд оспорваната битка на върха в лигата достигна най-вълнуващата си кулминация досега. Сблъсъкът на върха между шампиона АЕК и лидера ПАОК с Кирил Десподов завърши 2:2, като двата отбора все още са разделени само от една точка (67 на 66).

Победите на „Панатинайкос“ (2:0 с "Арис") и „Олимпиакос“ (5:1 в Ламия) обаче още повече приближиха четирите отбора. Разликата между първото и четвъртото място е само четири точки. Тъй като до края остават шест мача и още седем директни двубоя между четирите тима, развръзката вероятно ще настъпи в последния ден.

Строги мерки след размириците през декември

Неделният футболен ден беше и последният, който премина по обичайния досега начин. От днес в Гърция постепенно ще бъде въведен персонализираният билет за влизане на стадионите.

Всичко започна в началото на декември. Няколко бунта на фенове достигнаха най-голямото си падение, след като полицай беше улучен от една от десетките сигнални ракети при сблъсъците между хулигани и полиция, и почина няколко дни по-късно. Същите сигнални ракети, каквито видяхме преди и по време на мача "Левски" - ЦСКА-София (0:2).

В резултат на това правителството затвори всички стадиони и обяви строги мерки. В продължение на два месеца Суперлигата организираше призрачни мачове без публика, като тези, които всички помним в пандемията.

Това време беше използвано за предприемане на първите стъпки. С промяна в закона се затегнаха наказанията за хвърляне на бомбички и димки, както и за палене и хвърляне на пиротехнически изделия, фойерверки и сигнални ракети. Сега наказанията варират от високи глоби до няколко години затвор в допълнение към задължителната забрана за посещение на стадион.

Следващата стъпка беше инсталирането на камери за наблюдение с висока резолюция на всички стадиони. Докато по-новите арени като "Георгиос Караискакис" в Пирея или новият стадион на АЕК вече разполагаха с такива, на други места трябваше да се инсталират нови системи. Наблюдението на камерите се предава на съответните органи в деня преди мача. Едва тогава се дава разрешение за провеждането му.

Цифрова идентификация на притежателите на билети

Два месеца след повторното отваряне на стадионите, отборите от елита изпълниха тези изисквания. Във всеки мач се забелязва, че нещата са доста спокойни и се регистрират само дребни нарушения, ако изобщо има такива. Поне на този етап. А от днес е в ход по-трудната стъпка: идентифицирането на феновете.

Четири милиона и половина души са регистрирани в приложението за граждани "gov.gr", което оттогава се използва за уреждане на над 2000 ежедневни въпроси с държавата. Сега те могат просто да сканират закупения си билет в приложението и да вземат само мобилния си телефон на стадиона. Няма опашки, няма контрол и няма персонал.

Родителите могат да регистрират децата си да ги придружават на стадиона също толкова лесно. След обявяването на кампанията в платформата са направени над 150 000 нови регистрации. До края на сезона ще има преходен етап между старата и новата система. Например пенсионерите (над 67 години) и гражданите на други държави могат да продължат да си купуват билети по "старомодния" начин, като регистрират личната си карта на касите.

Димитриос Папастергиу, ръководител на Министерството на цифровизацията, обяснява идеята пред германското футболно издание „Кикер“:

"Стадионите отново трябва да се превърнат в места за спорт и забавление. Ето защо вярвам, че планът на правителството на Кириакос Мицотакис за прокарване на нови и смели пътища е правилен. Адаптирането на закона, камерите за наблюдение и идентификацията са нашата пътна карта за сигурност.

От днес футболните фенове могат да влизат на стадионите по цифров път - по лесен и удобен за ползване начин. За да се идентифицира зрителят, е достатъчно да се сканира билетът в платформата "gov.gr". За гърците в чужбина, включително тези, които живеят в Германия и които може би все още нямат данни за достъп до "gov.gr", е достатъчно да сканират паспорта си."

Преходната фаза до края на сезона ще послужи за запознаване със системата, но и за изясняване на всички индивидуални случаи. Теоретично прехвърлянето на абонаментна карта също би могло да се регистрира чрез "gov.gr", ако клубовете от лигата го приемат.

Тя също гледа положително на целия проект, както заяви шефът й Минас Лисандру пред „Кикер“:

"За да създадем безопасна среда на стадионите, всички трябва да работим заедно. Ние сме в постоянен диалог със съответните министерства на вътрешната сигурност, цифровизацията и спорта, защото всички имаме една и съща цел. Футболът трябва да използва технологиите, за да гарантира безопасността на стадионите и комфорта на феновете. Стъпка по стъпка ще продължим да напредваме."

Настоящата ситуация на стадионите вече сякаш доказва правотата и на двамата. На между лидерите в Атина имаше повече от 30 000 фенове, на „Арис“ - „Панатинайкос“ в Солун - над 10 000, а в Ламия - няколко хиляди фенове, сред които за първи път 500 фенове на „Олимпиакос“ - всички те преминаха мирно и без инциденти, които си заслужава да бъдат споменати.

На нито един от седемте стадиона в първа дивизия не беше хвърлена нито една бомбичка. Нито дори досегашните доста безобидни чаши от бира, бутилки с вода или дори запалка. Това вече е огромна победа.

А за останалото се грижи самият спорт. В най-вълнуващата надпревара за титлата от 1980 г. насам (когато пет отбора се бориха за титлата до последния ден, който завърши с решаващ мач между "Олимпиакос" и "Арис") никой не иска да рискува да пропусне следващия мач, защото е решаващ за титлата. Ситуация, от която печелят всички.