"Мисля, че всички ще приветстваме решението министър Гвоздейков да оглави щаба за изборите, за да може да се проведат честни и демократични избори".

Това каза в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В отговор на въпрос дали се притеснява, че Гвоздейков е бил член на „Продължаваме промяната“ (ПП) и е изключен от партията, Борисов каза, че настоящият служебен министър е бил учредител на ПП, „беше знаме, беше символ, безспорно честен човек и така всички ще са спокойни“. Имам доверие на хората, които честно и отговорно са си вършили работата, добави той.

"Ако отново се договори с "Продължаваме промяната", ще стане като на предишните избори - "ала-бала", каза още Борисов. 

Твърдението, че Гвоздейков оглавява "щаба за изборите" обаче не е съвсем коректно. Вчера министерският съвет възложи на министъра на транспорта и съобщенията координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

В същото решение обаче се казва, че министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите. С други думи - отговорностите на МВР си остават, което е напълно нормално.

Именно факта, че Калин Стоянов си остана вътрешен министър, а Живко Коцев бе свален от поста главен секретар е аргумент за "Продължаваме промяната - Демократична България" да се съмняват в честността на вота. За последните месеци стана категорично ясно, че Стоянов се ползва с политическата подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

А по традиция именно главният секретар в МВР координира дейностите около изборите, които са от комптенециите на министерството.

В отговор на въпрос дали новоназначеният за директор на Агенция „Митници“ Георги Димов не е смяна на един човек с друг, Борисов каза, че не познава Димов, но той е бил заместник на Румен Спецов. Екипът на Спецов трябва да събере приходите и в митниците, и от данъците, допълни лидерът на ГЕРБ.

Запитан дали познава Паскал, Борисов каза "не", а след това посочи, че "докато сме били ние, се криеше в чужбина". По време на управлението ни контрабандата беше свалена от 34% на под 1%, добави Борисов.

Борисов коментира и проучването на "Галъп" за електоралните нагласи, което показва преднина за ГЕРБ от 10%

"Много хора, които видяха как са се възползвали от властта колегите, голяма част от тях, не всички, вероятно това е повлияло", каза той.

Проучване на "Маркет линкс" обаче дава 7% преднина на ГЕРБ.

"Днес в закона за отбраната се постигат неща, надявам се, защото ще го подкрепят всички - цели за военновременните запаси, за възнагражденията в армията, които бяха изоставали. Министърът беше доста муден, ако помните с изключение на Фейсбук, старият министър.

В енергетиката също трябва да се навакса много, за да се изпълни ангажимента и обещанията, които дадохме на миньорите и ги подписахме всички заедно с колегите от ПП-ДБ, си спомняте. Във финансите, се надявам, Спецов, заместникът му, тези които се занимават с приходите от Партията на Промяната да дадат всичко от себе си да наваксат изоставанията ,които са факт и в това отношение ще имат пълната ни подкрепа да го направят", каза още Борисов.