46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, сочат данните от актуалното национално представително проучване на „Маркет линкс“.

Изследването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено е сред 1046 души над 18 г. между 30 март и 7 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

18 на сто се определят като гневни. Други 14%  - тревожни.

Средна оценка под тройка за кабинета "Денков" и парламента

Избирателите дават средна оценка 2,7 по шестобалната система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета „Денков“.

Оценката за кабинета на избирателите на ПП-ДБ е 4,2, на поддръжниците на ГЕРБ-СДС - 2,8.

Доверието в институциите през последните месеци върви надолу. 15 на сто са одобрявали работата на Народното събрание през септември м. г., докато през март вече са паднали до 9 на сто. През септември м. г. доверието в правителството е било 21%, а в края му пада до 14 на сто.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят.

Над 8 пункта разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Повече от 8 пункта е разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ.  25,5% от гласуващите биха подкрепили ГЕРБ, ако предсрочните избори бяха сега. ПП-ДБ взема 17,1 на сто.

Третото място сред заявилите, че ще гласуват, е на ДПС с резултат 11,8%.

„Възраждане“ е на четвърта позиция – с 10,3 на сто.

БСП събира 8,7%.

Според проучването „Има такъв народ“ е под прага за влизане – с  3,9% сред гласуващите.