Депутатите гласуваха сто лева великденска добавка за пенсионерите с пенсии под линията на бедност с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Депутатите отхвърлиха предложението на "БСП за България" всички пенсионери да получат по петдесет лева за великденските празници, a 100 лв. най-бедните. Те гласуваха предложението на левицата отделно. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа "за", 44 - "против" и 89 - "въздържал се". Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че "трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери". След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа "за", 32 - "против" и 101 - "въздържал се".  

Предложението за тези добавки бе на ГЕРБ и ДПС. От "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че пенсиите трябва да се увеличават регулярно, каквато е тяхната политика, а не само по празници и да не зависят от благосклонноста на политиците преди избори.