"Тонът (на предизборната кампания - бел. ред.), както винаги, ще бъде задаван от лидера Борисов, който изглежда много обран, много спокоен."

Тази прогноза направи по БНТ в петък сутрин културният антрополог Харалан Александров.

След което, с последователна обективност и отдалеченост от обекта на своята професионална оценка, сподели още за профила на лидера на ГЕРБ:

"Не се сдържа и каза: Който пачка вади, от пачка умира..., което е красива метафора, така, в негов стил. Констатация...

Той има рефлексивен ум за разлика от умовете на много други политици. Той е в състояние да се самоизследва и самонаблюдава. Има способността да удържа разрушителните, реваншистки пориви, които са напълно естествени след всичко, което им беше причинено. И на него персонално, и на много хора в партията.

Борисов, както винаги, е гарант за спокойствие, обединението, интегрирането. Той не разединява, а събира, държи всички щастливи. И след като направи всичко възможно да държи и своите вече бивши партньори щастливи, но те поискаха всичко и накрая получиха - нищо, сега ще се погрижи да няма радикализация.

Той мрази радикализацията, не ги харесва тези неща с репресията, неговата природа не е репресивна, въпреки че е много обвиняван в това. Тя е патриархална. Той е добрият баща, който иска да сложи всички на софрата и гледа всички да ги държи щастливи. Автентичното му възмущение, което аз чух, е, че много е намалял хлябът на софрата, и солта е намаляла..."