Заплахите за иранска атака срещу Израел са достоверни и реални, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, но отказа да даде повече подробности за евентуалното време и целите ѝ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Джо Байдън "е бил информиран многократно от екипа си по национална сигурност" и Америка възнамерява "да направи всичко възможно, за да гарантира, че Израел може да се защити", допълни Кърби.

"Би било глупаво да не оценим собствените си позиции в региона, за да се уверим, че сме подходящо подготвени", посочи говорителят.

Кърби отново не даде подробности за евентуални придвижвания на американски сили в региона.

Рискът от разрастване на продължаващия конфликт в Газа се увеличи след заплахите на Иран срещу Израел, който беше обвинен за удара, унищожил иранското консулство в Дамаск на 1 април. Тогава загинаха 16 души, включително двама генерали от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - идеологическата армия на Иран.

Заклет враг на Израел и съюзник на "Хамас", Иран заплаши "да накаже" еврейската държава след унищожаването на консулството му.

Израел и САЩ са "рамо до рамо", за да се противопоставят на Иран, който заплаши да отвърне на неотдавнашния удар срещу консулството си в Дамаск, заяви днес израелският министър на отбраната Йоав Галант.

"Нашите врагове смятат, че могат да разделят Израел и САЩ, но става тъкмо обратното: те ни сближават и укрепват връзките ни", каза министърът в изявление след среща с американския генерал Майкъл Ерик Курила, който е на посещение в Израел. "Готови сме да се защитаваме на земята и във въздуха, в тясно сътрудничество с нашите партньори, и знаем как да реагираме", добави Галант.

При посещението си в Израел американският генерал ще обсъди "заплахите за сигурността в региона", съобщи министерството на отбраната на САЩ. Американският президент Байдън обеща на Израел "непоколебима" подкрепа срещу Иран, посочва АФП.