Стилияна Николова води във временното класиране, а Боряна Калейн е втора след изпълненията с обръч и с топка за многобоя при жените на Световната купа по художествена гимнастика, която започна днес в столичната зала "Арена София".

По-рано днес надпреварата - тази година подготвителна за Олимпийските игри в Париж, бе открита от кмета Васил Терзиев, служебния спортен министър Георги Глушков и шефа на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе. Последният за пореден път гостува в България.

Стилияна Николова е на върха със сбор от 69,500 точки. Тя изигра композицията си с обръч с леки неточности и получи оценка от 34,350 точки, а на топка беше много стабилна и беше оценена с 35,150.

Боряна Калейн има 69,400 точки. Тя представи силно и в двете съчетания и заслужи 35,600 т. на обръч и 33,800 т. на топка.

Трета до момента е италианката София Рафаели с 68,700 т. (35,200 обръч и 33,500 топка), която е световна шампионка в многобоя от София 2022. В подреждането следват Дария Атаманов (Израел) с 68,450 т. (32,250 и 33,200), Тахмина Икромова (Узбекистан) с 67,200 т. (34,150 и 33,050), Алина Харнаско (Беларус) с 66,800 т. (34,000 и 32,800) и т.н.

Националките ни постигнаха четири от четири възможни финала в първия ден на Световната купа. Стилияна Николова и Боряна Калейн намериха място сред най-добрите осем на обръч и топка. Калейн е с трета по сила оценка на обръч и трета на топка, а Николова с първа оценка на топка и пета на обръч.

Главен съдия на състезанието е вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова.

В събота са съчетанията с бухалки и лента, след което ще станат ясни призьорките в многобоя и финалистите на отделните уреди.

Ансамбълът

Ансамбълът на България заема седмо място в многобоя след изиграване на съчетанията с пет обръча.

Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева допуснаха грешки в изключително трудната си композиция. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева получиха оценка от 34,150 точки, заемайки седма позиция за многобоя в края на първия състезателен ден. Така те се класираха за финала на този уред в неделя.

Лидер в класирането е отборът на Израел с 38,150 т., пред Италия с 37,050 т., Бразилия с 35,850 т. и т.н. В надпреварата участват 15 отбора.

В събота са съчетанията с три ленти и две топки, след което ще станат ясни медалистките в многобоя. Потокът на българките започва в 18:00 часа.

Откриването

Кметът на София Васил Терзиев откри официално Световната купа по художествена гимнастика.

"Изключително съм щастлив, че в следващите дни София отново ще бъде център на световната художествена гимнастика. Успех на всички участнички! Откривам състезанието!", каза Терзиев.

Церемонията по откриването тази година мина под знака на УНИЦЕФ, след като в началото на месец април беше сключен меморандум между УНИЦЕФ и БФХГ за двегодишно партньорство и съвместни инициативи в името на просперитета, здравето и за достоен живот на децата на България и по целия свят.

Служебният спортен министър Георги Глушков произнесе слово.

Имаше програма с детски изпълнения, певицата Поли Генова поздрави състезатели, треньори и деятели с латино песен, а след това група "Бон-Бон" изпя We are the champions на "Куин".