Т. нар. българи, които спретнаха най-голямата афера със социални помощи във Великобритания, са били толкова "интелигентни", че са се наснимали с телефоните си как пръскат пари по пода. 

Естествено, при обиските у тях, апаратите са иззети и видеата вътре станаха достояние на социалните мрежи.

На клипа се вижда как - типично за чалготеките, единият "изстрелва" с характерен жест банкнотите от пачка една по една... Жена по джапанки лази по пода и ги събира.

В продължение на близо четири години те са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни, от системата в Англия и Уелс.

Обвиняемите са Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цветка Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г.), и Патриция Панева (26 г.). Те планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

За целта групата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи.

Както и Клуб Z писа, при обиски в домовете на им полицията е открила пачки със 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Присвоената сума е общо 54 млн. британски лири или около 63 млн. евро.

Най-голям отзвук новината намери сред последователите на ТикТок. В стотици видеокоментари се показваха клипчетата, намерени в телефоните на един от обвиняемите, на които той хвърля банкноти от 20 паунда из апартамент.

Открити са и други клипчета, на които се е вижда луксозният живот на българите на гърба на английската социална система, предаде днес бТВ.

Разкритията станаха повод за това изобщо да се повдигне отново въпросът със социалните помощи във Великобритания. По официална информация, за изминалата година са предотвратени опити за измами за стотици милиони британски паунди. Един от най-гледаните видео коментари в ТикТок по темата поставя въпросът дали не трябва да се затегне контролът при предоставянето на подобни помощи.

Сред коментарите не липсват и въпроси за това дали Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева ще получат справедлива присъда или ще се разминат с минимално наказание, след като са се признали за виновни в съда.

Според бТВ на 27 май ще станат ясни присъдите на участниците в мащабната измамна схема.