Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон. На 18 април, в театър Soho, той влиза в ролята на Марк в познатата и у нас пиеса „Арт“ на Ясмина Реза, която е част от постановката Industry Showcase, разказва пред БТА актьорът.

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес.

Любен Кънев живее в Лондон от няколко години. След участието му в сериала „Под прикритие“ като инспектор Тодор Тодоров и Пламен в All Inclusive, той се отдава на писането на театрални текстове. През 2023 г. кандидатства и е приет да специализира актьорско майсторство в магистърската програма на един от най-добрите университети за театър и кино в света – Royal Central School of Speech and Drama, University of London. В същото висше училище са завършили Лорънс Оливие, Джуди Денч, Андрю Гарфилд, Ванеса Редгрейв, Кристин Скот Томас, както и нобеловият лауреат и британски драматург Харолд Пинтър, припомня българският актьор.

Заради тази специализация, той отказва да участва в последният сезон на All Inclusive и замразява премиерата на авторския си спектакъл „Аквариумни хора“.

На лондонска сцена, по-късно тази година, се очакват два нови спектакъла с него – „Белият дявол“ на Джон Уебстър и „Посещението“ от Фридрих Дюренмат. След тези три премиери, които са до края на тази календарна година, също в Лондон, Любен Кънев е планирал премиерата на своя авторски спектакъл „Аквариумни хора“.

Любен Кънев е роден на 12 ноември 1982 г. в Стара Загора. Той е български театрален и киноактьор. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 2010 г. Освен в „Под прикритие“ и All Inclusive, е познат и от телевизионните сериали „Недадените“ (2013) в ролята на принц Кирил Преславски и „Знакът на българина“ (2014) като Омар и „Господин X и морето“ (2019) като Огнян Сарафов.

На театралната сцена прави своя професионален дебют в Пловдивския драматичен театър през 2011 г., в спектакъла „Куклен дом“ на режисьора Крис Шарков по пиесата на Хенрик Ибсен. Играе в „Илюзията“ (реж. Маргарита Младенова), „Островът на съкровищата“ (реж. Лео Капон), „Презрението“ (реж. Крис Шарков), „Буре Барут“ (реж. Ана Батева), „Кухненският асансьор“ (реж. Юлиян Петков), „Агенти“ (реж. Владимир Пенев), „Казимир и Каролине, или и любовта никога не спира“ (реж. Крис Шарков).

Като студент, през 2009 г. в Пекин, Китай, печели международна шекспирова награда за най-добър актьор (GATS International Theatre Festival) с ролята на Брут в „Юлий Цезар“ на Уилям Шекспир (реж. Пламен Марков). 

През 2014 г. пише и продуцира първата си пиеса „Stop – дяволът се призна за виновен“. Решава да представи авторския си текст, като съчетава кино и театър в едно. Редактор на текста е поетът Стефан Иванов.