Израелският военен кабинет заседава повече от три часа в неделя следобед, но не взе решение за по-нататъшни действия срещу Иран.

Според Вашингтон Джо Байдън е призовал Бенямин Нетаняху внимателно да обмисли евентуален израелски ответен удар срещу Иран и неговите последици. В телефонния разговор между двамата в събота вечерта (местно време) Байдън е дал "много ясно да се разбере" на Нетаняху, че трябва "внимателно и стратегически да се обмислят" рисковете от ескалация, заяви в неделя във Вашингтон високопоставен представител на американското правителство. Това е нещо, което постоянно се обсъжда с израелската страна и с други страни. Байдън също така даде ясно да се разбере, че САЩ ще помогнат на Израел да се защити.

Според съобщения в медиите ръководството на Израел все още не е взело решение как да отговори на иранското нападение през уикенда. Вестник "Таймс оф Израел" съобщи, че военният кабинет не е взел решение как да действа след повече от три часа консултации в неделя следобед.

През следващите дни ще бъдат проведени допълнителни разговори, съобщи и новинарският портал "Аксиос", като се позова на израелски служител. На срещата са били обсъдени няколко варианта за евентуален израелски ответен удар.

В неделя вечерта Иран директно нападна обявения за заклет враг Израел за първи път в историята на Ислямската република. Израелската армия съобщи за около 300 ракети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети, почти всички от които са били прихванати.

Иран представи операцията, озаглавена "Искрено обещание", като ответен удар за убийството на високопоставени офицери в Сирия. На 1 април при въздушен удар по комплекса на иранското посолство в Дамаск, вероятно ръководен от Израел, бяха убити двама бригадни генерали.

Едновременно с иранския въздушен удар проиранската милиция "Хизбула" в Ливан и бунтовниците хути в Йемен също извършиха нападения срещу израелски цели. От своя страна израелската армия извърши няколко нападения срещу села в Южен Ливан през нощта и рано сутринта в неделя. В източната част на страната сграда на милицията на „Хизбула“ беше подложена на обстрел.

След нападението на Иран републиканският лидер на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, който е подложен на натиск в собствената си партия, иска да агитира за отпускането на допълнителни средства за Израел. Републиканците разбират "необходимостта да застанат на страната на Израел", заяви Джонсън по Fox News в неделя.

"Ще се опитаме отново тази седмица".

По данни на американските военни, с подкрепата на разрушители от Европейското командване на САЩ, в събота и неделя са били прихванати и унищожени повече от 80 безпилотни летателни апарата и най-малко шест балистични ракети, насочени към Израел. Ракетите са били изстреляни от Иран и Йемен, съобщи Централното командване на САЩ (Centcom) в платформата X. По-голямата част от 300-те ракети са били прихванати от израелската отбранителна система "Железен купол" и с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

След успешната защита срещу нападенията Израел ще отвори отново училищата в повечето части на страната от понеделник. След оценка на ситуацията беше решено "да се възобновят образователните дейности в цялата страна от понеделник", макар и с "ограничения" в граничната зона с Ливан и в градовете в близост до ивицата Газа, заяви говорителят на армията Даниел Хагари пред X.

След нападението на Иран срещу Израел генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за деескалация пред Съвета за сигурност.

"Близкият изток е на ръба на бездната", заяви Гутериш в неделя на специална сесия на органа в Ню Йорк. "Нито регионът, нито светът могат да си позволят нова война. Хората в региона са изправени пред реалната опасност от опустошителен голям конфликт. Сега е моментът да се деескалира. Сега е моментът за максимална сдържаност."

Съветът за национална сигурност на Иран предупреди Израел да не предприема военен отговор на ответните удари.

"Ако ционисткият режим иска да продължи злонамереността си срещу Иран, ще получи отговор, поне десет пъти по-голям от неотдавнашната атака", цитира порталът Nur News изявление на съвета.

Иран е избрал най-малката форма на наказание за Израел и е атакувал само военни обекти, продължава изявлението.