"Подозирам, че зад опита за убийството ми стои той".

Това каза бившият главен прокурор Иван Гешев, имайки предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, малко след като бе разпитан в Националната следствената служба (НСлС). Разпитът продължи един час. Според Гешев темата е била взривът, който избухна до автомобила му преди една година.

"Уведомиха ме, че няма да разпитат Борисов и Габриел, както настоявах", посочи Гешев и каза, че е поискал директна очна ставка с Бойко Борисов.

Той ще продължи да настоява Борисов да бъде разпитан.  

Гешев коментира и актуалните политически скандали в МВР и митниците. Според него разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който беше задържана шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, е бил пазен в последните години.

Той допълни, че целта е била смяна на главния секретар на МВР и овладяване на канала.

По повод изтеклите информации за евентуални връзки на бившия главен секретар Живко Коцев с участници в канала, Иван Гешев заяви:

"Това дали има контрабанден канал, или няма контрабанден канал, не е най-важното. Цялостната картинка е завладяване на съдебната система, което се случи, смяна на "Митниците", за да може да се финансират изборите и смяна на главния секретар, за да може да се манипулират изборите, които предстоят".

Според Гешев за връзките на Коцев "с тези контрбандисти" (кои са тези контрабандисти е основателен въпрос, след като по думите на самия Гешев не е ясно "дали има контрабанден канал или няма контрабанден канал" - б.р) се знаело отпреди две години.

"Ясно е, че този канал се пазеше. Сега само ще се смени шефът на този канал. Това е поводът да се направи, но реалната причина е Агенция "Митници" и Министерството на вътрешните работи, защото МВР прави 30% от резултата, останалите 30% ги прави "Информационно обслужване", от 30% купения и платения вот станаха 90%.

Финансирането, което се получава от контрабанда и т.н., това е цялата работа. Още от началото е било ясно, че Живко Коцев е такъв, какъвто е. Той е позиция на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са си сложили министъра на вътрешните работи", коментира Иван Гешев.