В ръководството на БСП около Корнелия Нинова са само "зелени еуглени, чехълчета, фикуси". Това каза в предаването "Контракоментар" евродепутатът Петър Витанов, който вече не е част от БСП.

"Аз не се разбирам с ръководствто. Няма да приема да бъда номинран от тях. Това ръководсто е един председател, обвързан с приватизация, друг някакъв политолог. Там са останали хора, които са неспособни да мислят", каза Витанов.

Той спомена конкретно няколко имена, като например Кристиaн Вигенин, който според него е вечен любимец на всички ръководства, и Георги Свиленски, който от 10 години е депутат, а преди това 10 години е бил общински съветник.

"5 месеца на пазара на труда общо за двамата. Не са излизали на пазара на труда, те са на хранилката", казз Витанов.

Според него става дума за десетина души, чиято основна цел е "да се възпроизведат", без да се интересуват от лявото.

"Седят, докато могат", каза Витанов.

Той изтъкна, че Крум Зарков е бил остракиран.

"Има един, дето раздава морални оценки, наказан по глобален закон", каза още Витанов, очевидно визирайки Румен Овчаров.

Витанов е убеден, че БСП държи ключа към обединеното ляво, но то трябва да е проверопейско ляво.

"Лявото се е докарало дотам, докъдето беше дясното в средата на първото десетилетие на XXI в. Тече атомизация. Българското ляво е в тежка криза. Част от проблемите се дължат на ръководството", каза още Витанов.

И допълни, че БСП в този ѝ вид паразитира върху гръба на дисциплинираните възрастни гласоподаватели и не може да привлече  млади хора.

"Влиянието на традиционната голяма лява партия е все по-свито. Лявото е стремеж към повишаване на общото благосъстояние на хората. Аз съм срещу този дивашки нацонализъм. Когато отидеш на терена на националистите, няма как да го спечелиш. Фокусът на БСП е много различен.

Трябва да се върнем и към класовите проблеми. Защо не се промени данъчната система с прогресивно облагане? Искаме социалния европейски модел. Само че не предлагаме различно преразпределение. Една нормална левица трябва да го прави. Бой по различните, омраза - не може това да е смисълът на лявото", каза още Витанов.