Първият изцяло електрически автомобил на италианската марка Maserati - Grecale Folgore, вече е в България, беше представен пред журналисти в Боровец.

Това е ел. вариант на популярния SUV на марката - Grecale, което го прави изключително важен, тъй като събратът му в двигатели с вътрешно горене се радва на добри продажби, №1 e за Maserati в това отношение.

Подразбира се, че клиентите, готови да направят голямата промяна (или вече са я направили), ще погледнат и към Grecale Folgore, който влезе в доста конкурентна компания на електрически луксозни SUV с компактни размери.

На първо място, Folgore означава “светкавица” в превод от италиански. Ясно е, че електрическият модел трябва да носи спортното ДНК на фирмата в себе си. Поначало Maserati леко се забави с лансирането на коли с нулеви емисии и алтернативно задвижване, но това бе планирано. Ще станем електрически, но по нашия начин, ще дадем на клиентите ни това, което очакват, няма да има никакъв компромис с лукса и “пърформанса”.

Такива послания идваха от Модена и Grecale Folgore е първата птичка на е-революцията за Maserati.

Външно той доста прилича на варианта с ДВГ, като най-значими са промените по решетката и въобще предницата.

Интериорът е изпипан и тузарски, а седалките са спортни. Изпъква релефната шарка на таблото. И тук отделни елементи са променени спрямо вече познатия Grecale.

Батерията е със 105 кВч и е монтирана под пода, което е предимство, тъй като не се отразява на вътрешното пространство. Тя захранва монтирани отпред и отзад синхронни магнитни електродвигатели, които се грижат и за двойното предаване. Отлично впечатление оставя багажното пространство - 535 литра.

Максималната мощност е 558 к.с. Ускорява от място до 100 км/ч за 4,1 секунди, а максималната скорост е 220 км/ч.

Автомобилът разчита на 400-волтова архитектура и Maserati казва, че бързото зареждане на батерията до 80 на сто отнема около половин час. Grecale Folgore е с пробег до 550 км между две зареждания.

“Светкавицата” е разработена на специална електрическа платформа и с технологии от Формула Е, за да има наистина гаранции, че дава спортното усещане, управление и представяне на пътя, характерни за Maserati.