Високопоставен депутат от Консервативната партия на премиера Риши Сунак миналата седмица напусна партията, след като призна, че е предал личните телефонни номера на свои колеги на човек, с когото се е запознал в приложение за запознанства, съобщи Ройтерс, на която се позовава БТА.

Уилям Раг призна пред вестник "Таймс", че е предал телефонните номера на колегите си на човек, с когото се е запознал в приложението за запознанства "Грайндър" (Grindr), като според него е станал жертва на по-всеобхватен заговор, насочен срещу хора, работещи в британския парламент.

"Започнах да общувам с едно момче в едно приложение и си разменихме снимки. Трябваше да се срещнем на питие, но не се получи. Тогава той започна да пита за номера на хора. Притесних се, защото той имаше информация за мен", заяви Раг пред британското издание

"Той имаше компрометираща информация за мен. Не ме оставяше на мира. Питаше за хора. Дадох му някои номера, но не всички. Казах му да спре. Той ме манипулираше и сега съм наранил други хора", добави той.

Скоро след това депутати, служители и журналисти в британския парламент започнали да получават неочаквани, но примамливи съобщения в "УотсАп" (WhatsApp) от два непознати телефонни номера, които в няколко случая ескалирали до изпращане на компрометиращи изображения от страна на подателя, посочва сп. "Политико".

Признанието на Раг, че е споделил телефонните номера на някои от колегите си с изнудвачите, предизвика поредица от критики от страна на колегите му консерватори, сред които бившия държавен секретар Надин Дорис и консервативните депутати Андреа Дженкинс и Джейкъб Рийс-Мог.

Други негови колеги реагираха със съчувствие, включително и министърът на финансите Джереми Хънт, който похвали решението на Раг да признае за случилото се и да се извини.

Към днешна дата най-малко 21 британски политици са получили нежелани съобщения в "УотсАп" от единия или и от двата телефонни номера, които използват имената "Чарли" или "Аби". Сред набелязаните хора са депутати от лейбъристите и консерваторите, включително действащ министър в правителството на Великобритания, отбелязва "Политико".

Няколко политици описаха опитите на измамниците да ги направят мишена на кибератаката и да откраднат от тях лична или чувствителна информация, посочва в. "Гардиън". Люк Евънс, депутат от Консервативната партия,  заяви, че той е човекът, който пръв е предупредил полицията за проблема.

"Първият набор от съобщения, които получих, беше в ден, в който бях със съпругата си, и получих съобщение в "УотсАп", което се изтрива автоматично след прочитане и в което имаше снимка на гола жена. Веднага след като го получих, на следващия ден съобщих за това на полицията, на властите и на главния отговорник за дисциплината в партията", заяви Евънс във видеоклип, публикуван във Фейсбук.

Скандалът подхрани нови страхове във връзка с шпионажа и целенасочените атаки на чужди страни срещу демократичната система на Великобритания, отбелязва в. "Индипендънт". През март Обединеното кралство наложи санкции на Китай, след като обвини подкрепяни от държавата хакери, че са извършили две злонамерени кибератаки, включително една срещу британския изборен надзор и друга срещу политици от Консервативната партия, посочва изданието.

През септември 2023 г. служител в парламента е арестуван по обвинения в нарушаване на Закона за служебната тайна на фона на твърдения, че е шпионирал в полза на Китай. Според в. "Сънди таймс", служителят е имал достъп до министър Том Тугендхат, който отговаря за сигурността и до председателя на комисията по външни работи Алиша Кернс, както и до други високопоставени лица.

Депутатът от Консервативната партия и убеден привърженик на противопоставянето на Китай Боб Сийли заяви пред "Нюзнайт", че подозира, че измамата с телефонните номера е дело на чужда страна, посочвайки, че то е "достатъчно грубовато, за да е дело на руснаците" и че "китайците обикновено са по-изтънчени".

Бившият лидер на Консервативната партия сър Иън Дънкан Смит също заяви пред "Дейли мейл", че кибератаките вероятно са руски, и призова властите да засилят сигурността.

"Правителството и службите за сигурност трябва да се заемат с това. То представлява посегателство срещу парламентарната демокрация, но всички се страхуват да посочат, че става дума за чуждестранни агенти", смята той.

"Възможно ли е да става дума за операция, извършена с подкрепата на някоя държава? Да, това е възможно", казва Мартин Инес, професор по сигурност, престъпност и разузнаване в университета в Кардиф.

"Обаче нямаме такава информация", предупреждава той.

Професор Инес посочва, че е възможно мотивът да е финансово изнудване, но ако зад съобщенията стои чужда страна, Китай и Русия биха били "основните заподозрени", тъй като опитът за изнудване изглежда е бил извършен в продължение на няколко месеца и е сравнително сложен.

"Изисква се определено ниво на ресурсите, за да се извърши по този начин", отбелязва той

Според Инес макар че няма доказателства за държавно участие в скандала с изпращането на текстови съобщения, самият факт, че той се е случил, илюстрира необходимостта от бдителност. "В цяла Европа и в Европейския съюз се случват много различни неща, правят се много опити за подкопаване на изборния процес", казва той.

"В този момент наистина имаме нужда от бдителност, защото годината е наистина важна и има множество налични уязвимости, които могат да бъдат използвани от злонамерени хора", предупреждава Инес.