През тази седмица ще има засилен контрол на скоростта по пътищата в цяла Германия. Така нареченият маратон с камери се провежда в множество държави в ЕС, като в петък ще е кулминацията му. Някои германски провинции обаче обявиха, че няма да участват в маратона.

По-конкретно не участват Берлин, Бремен, Долна Саксония, Заарланд и Саксония. За разлика от тях пък провинция Мекленбург Предна-Померания удължи акцията и ще я провежда през целия месец.

С тази кампания, която се организира и в други европейски държави, полицията иска да привлече вниманието към проблема с превишената скорост, от една страна, и да окаже натиск върху нарушителите на скоростта чрез допълнителни проверки, от друга.

Въпреки че съществува консенсус, че превишаването на скоростта е голяма опасност - прекомерната скорост е една от най-честите причини за произшествия - кампаниите не се ползват с високо доверие навсякъде. Берлин, например, твърди, че ефектът от предишните кампании е бил едва измерим и е бил ограничен до дните на кампанията. Затова те предпочитат да разчитат на контролен натиск през цялата година. Подобни обяснения има и провинция Заарланд.

Опонентите, от друга страна, разчитат на вниманието, предизвикано от кампанията, и на възпитателния ефект на контрола върху нарушителите на скоростта. Дори германският автомобилен клуб ADAC е положително настроен: според него кампании като маратона с камери за контрол на скоростта "допринасят за пътната безопасност, тъй като запознават участниците в движението с опасностите от превишаване на скоростта и могат да ги направят съответно чувствителни".