"Зелено движение" ще се яви на изборите във формат, различен от коалицията ПП – ДБ. Това решение е взел националният съвет на партията.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ, съобщават от "Зелено движение". 

Влияние върху избора оказва и фактът, че партията принадлежи към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на "Зелено движение", което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС. 

"Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция", казват още от "Зелено движение".

В момента формацията има трима представители в 49-ото НС - Даниела Божинова, Васил Тодев, Владислав Панев. Четвъртата - Илина Мутафчиева, обяви, че напуска партията преди около месец.

Досега "Продължаваме промяната - Демократична България" имаха 63 депутати.