Проектантите и строителите на първите километри от магистрала "Марица" са забравили да направят важна отбивка от нея, съобщи пред в. "Труд" председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

"На мястото, на което аутобанът се свързва с "Тракия" при пловдивското село Плодовитово, няма отбивка за Стара Загора и Бургас", обясни той. 

Заради пропуска, когато в края на годината цялата магистрала "Марица" бъде готова, ползващите я ще бъдат неприятно изненадани. Идващите от Свиленград превозни средства, които искат да се включат към магистрала "Тракия", за да стигнат до Стара Загора и Бургас, ще трябва да пътуват десетина километра до пътния възел при Оризово и там да "обърнат".

Този участък от „Марица" е проектиран още по времето на социализма от едновремешното предприятие „Пътпроект" и е изграден в началото на 80-те години на миналия век. Става въпрос за 5-километрова отсечка, която години наред свързваше „Тракия" с Плодовитово и старото шосе между Пловдив и Чирпан. Този участък е вече доста амортизиран и при пускането на „Марица" ще трябва и да се ремонтира.

Според Лазаров сега държавата ще трябва да плати от бюджета няколко милиона лева, за да може този пътен възел да се проектира и изгради. Това ще стане чрез мост над „Тракия". Обществената поръчка ще бъде обявена скоро.