Внезапното искане за смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов очаквано предизвика политически коментари.

Особено като се има предвид, че служебният премиер Димитър Главчев отправи това искане до президента малко, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че иска такава смяна.

Любопитна подробност е, че докато даваше указания на Главчев, които бяха своеременно изпълнени, Борисов продължаваше да твърди, че служебното правителството е на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Независимо и от това, че Митов е ярка политическа фигура на ГЕРБ.

"Това сега какво беше?

А/ на Главчев му е скучно вечер;

Б/ Вече дори не се крият;

В/ по-лошо: мислят си, че демонстрират мъжката тежка дума на Бойко за пред електората??"

Това коментира във фейсбук Лена Бориславова, част на ръководството на "Продължаваме промяната".

"Изненадващо е една седмица след съставянето на кабинета да се правят предложения за промени от министър-председателя", каза Никола Минчев от ПП-ДБ пред журналисти в парламента. Той коментира темата след края на заседанието на временната комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Минчев отбеляза, че предложеното ново име е заместник-председател на ГЕРБ. Доста силно политическо предложение, изтъкна  депутатът. 

Попитан дали смята, че Бойко Борисов е поискал назначението, той отговори, че „той го е казал през деня преди това, но самия факт, че наистина се номинира за нов външен министър заместник-председател на ГЕРБ е сериозен ход“. 

Нинова: Борисов призна, че кабинетът е негов

"Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър "ще направя да се съобрази впоследствие". Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната. 

Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство!

На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!?

Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет? 

Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва...

Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление се обединим и го прекратим".

Това коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Слави Трифонов: За всичко са виновни ДБ и ПП

Реакция дойде и от лидера на ИТН Слави Трифонов отново във фейсбук.

"Кой управлява служебното правителство? Министър-председателят, Главчев, или Бойко Борисов? Отговорът, всъщност, беше ясен още когато стана ясен съставът на правителството", написа той.

И добавя в познатия си стил:

"Управлява го Бойко Борисов, няма абсолютно никакъв срам да го демонстрира, а истинските виновници за това са Христо Иванов и "Демократична България" и Кирил Петков и "Продължаваме промяната", защото с техните тъпи идеи беше променена Конституцията и така дадоха властта в ръцете на Бойко Борисов. А тия, последните, са по-безсрамни и от Бойко Борисов, защото най-нагло се правят, че нямат нищо общо. Но, аз помня! Всъщност, всички помнят."

 

Илияна Йотова: Съмненията започват

"Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е един естествен резултат от новите текстове в конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. Оттук нататък г-н Главчев е изправен пред една много голяма отговорност, защото съмненията, както виждате, започват.

Ако действително се окаже, че това е кабинет не служебен, тоест не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи. Дано не стигаме до ситуация, в която за най-новата ни история след 1989 година да има непризнаване на изборни резултати", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.