Министърът на земеделието Кирил Вътев да бъде сменен със сегашния изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов. Това предложи във вторник следобед премиерът Димитър Главчев. Тахов бе назначен на сегашния си пост при служебния кабинет на Гълъб Донев през 2022 г.

Неофициална информация, че ГЕРБ има апетити към земеделското министерство, имаше още по време на преговорите за ротацията, които в крайна сметка се провалиха. Предложението на партията на Бойко Борисов тогава беше точно Георги Тахов, който сега Главчев иска да смени Вътев.

Вътев бе министър и в правителството на Николай Денков. Той бе част и от кабинета, който Мария Габриел предложи на президента и който не бе съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България". Тогава Вътев си направи отвод, но после остана в кабинета на Главчев.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за искането за смяната несправяне със служебните задължения без да се уточнява как това изведнъж е станало ясно през последните дни.

"В резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора", посочват от Министерския съвет.  

Служебният премиер вече предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Това трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи. 

Борисов дори предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

В първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.