Докато някои места всячески се опитват да привлекат туристи, жителите на район La Salut в Барселона сериозно се зарадваха на действие, предприето, за да не се виждат на картата, пише "Гардиън".

От години живеещите там се оплакват, че не могат да се приберат вкъщи, защото автобус №116 винаги е претъпкан с туристи, които отиват към втората най-посещавана забележителност в Барселона - парк "Гюел" на Гауди.

Вече автобусът е само за тях, след като градските власти успяха да извадят маршрута на линията от картите на Гугъл и на Епъл.

"Отначало добре се посмяхме на идеята. Но сега сме удивени, че тази стъпка дава толкова добри резултати", казва Сесар Санчес, местен активист.

75-годишен жител на квартала отбелязва пред elDiario.es: "Преди автобусът беше толоква пълен, че дори хора с бастуни не можеха да се качат".

Алберт Батийе, заместник-кмет по сигурността в градската управа, обяснява, че освен да подобрим начините за придвижване до парка, трябва и да махнем отпратките в интернет към линия 116. Той не признава, че е имало пряко искане от местните власти за махането на линията, а говорител на Гугъл само посочи, че оттам не биха взели решение да изтрият автобусен маршрут, ако не е специално поискано.

А Санчес, който от осем години се бори градският съвет най-накрая да се занимае с проблема, сега се шегува: "Следващото, което трябва да направим, е направо да извадим парка от Гугъл мапс".