Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заспа в съда при началото на процеса за подкуп на порноактриса. Твърди се, че по време на цялото досъдебно производство в Манхатън (Ню Йорк) 77-годишният Тръмп е изглеждал раздразнен и изтощен. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Дори когато по време на изслушването бяха прочетени аргументи по делото, което може да застраши следващата президентска кандидатура на Тръмп, той не успя да остане буден. Според "Ню Йорк Таймс" бившият президент на няколко пъти се унасял по време на четенето и главата му е падала на гърдите.

Дори когато били прочетени собствените думи на Тръмп от скандалния клип "Access Hollywood" - в който той се хвали, че хваща жени за гениталиите - Тръмп седял неподвижно. Главният адвокат на Тръмп, Тод Бланш, също се опитал да събуди 77-годишния мъж, като многократно му подхвърлял бележки - едва след известно време той се събудил.

Бившият президент обаче показа и класическата си страна в съда и многократно се подиграваше на процеса и на нещата, в които беше обвинен. Едва когато съдията Хуан М. Мерчан го предупреди и го заплаши със затвор, ако Тръмп продължи да възпрепятства процеса, той прояви известно разбиране.

След края на съдебния процес Тръмп многократно заяви, че съдия Хуан Мерчан ще му попречи да присъства на церемонията по дипломирането на сина му Ерик Тръмп през май. Той написа в X, че съдия Мерчан е "наистина безсърдечен", защото не позволява на бащата да отиде на дипломирането на сина си.

Според проверка на фактите на CNN обаче това обвинение е невярно, тъй като все още не е взето решение по молбата на Тръмп да бъде освободен от съда за завършването на гимназията.

Обвиняеми като Доналд Тръмп обикновено трябва да присъстват лично на съдебния процес. В понеделник адвокатите на Тръмп са подали молба за освобождаване на клиента им поради различни събития, включително тази церемония по дипломирането и предстоящите дати пред Върховния съд на САЩ по друго наказателно дело срещу него.

В резултат на това Мерчан отмени участието си в заседанието на Върховния съд следващата седмица, тъй като Тръмп трябва да присъства на настоящия съдебен процес в Ню Йорк.