Президентът трябва да насрочи нов избор за общински съветници в Община Хасково. Това предложи във вторник в свое решение Централната избирателна комисия.

В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от ОИК - Хасково. Към преписката е приложено копие на решение от 9 април т. г. на ОИК – Хасково, с което уведомява ЦИК да направи предложение до президента за насрочване на нов избор за общински съветници в община Хасково.

Приложено е и копие на решение на Върховния административен съд, с което оставя в сила решение от 1 февруари по описа на Административен съд – Хасково за обявяване за недействителен изборът на общинските съветници в община Хасково от произведените на 29 октомври 2023 г. избори, обявен с решение от 30 октомври 2023 г. на ОИК - Хасково.  

До това решение се стигна, след като първоначално шест партии и коалиции поискаха касиране на вота заради нарушения. Административният съд в Хасково разпореди повторно преброяване на изборните резултати от всички 151 секции в общината и съдебно-статистическа експертиза.

Решението на ВАС е окончателно, поради което съгласно Изборния кодекс е налице основание за произвеждане на нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково.