Външните министри на страните членки на ЕС са предложили да бъдат разширени санкциите срещу Иран заради атаката с дронове и ракети срещу Израел през уикенда.

Това съобщи върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Той говори след извънреден неформален Съвет „Външни работи“, който се проведе по видеовръзка. България бе представена от постоянния секретар на външното министерство Иван Кондов.

Министрите разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда.

Идеята е да бъде разширен в две посоки санкционният режим за дроновете, свързан с Иран и Русия. Първата е в него да се включат и ограничителни мерки за доставка и на ракети, каза Борел и поясни.

„За момента изобщо няма доказателства, че Иран доставя ракети на Русия, за да атакува Украйна. Но ние можем да разширим този режим, за да включим тази възможност“, поясни той.

Втората посока включва санкции за доставките на оръжия от Иран към неговите съюзници в Близкия изток, добави дипломат номер 1 на ЕС.

„Това са хора, които използват този вид оръжия, от границата на Ливан, в Йемен, Ирак, Сирия и където и да било. Съгласен съм със страните членки и изпратих предложенията на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), за да работи по тях, и после те да се обсъдят на следващото заседание на министрите на външните работи в понеделник“, каза още Борел.

Някои страни от ЕС са поискали санкционен режим срещу тези, които доставят на Иран компоненти за безпилотни летателни апарати, допълни върховният представител и припомни. Той припомни, че по въпроса има регламент, приет от държавите членки (Съвета) на ЕС през юли миналата 2003 г., който е възможно да бъде разширен.

Отново е имало искане да се санкционира и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР). Както и преди година, Борел изтъкна, че за това е необходимо решение поне на една страна членка на ЕС, с който държава от Общността, с която КГИР да бъде обявен за терористична организация.

В понеделник ще има т. нар. джъмбо съвет в Люксембург, като заедно ще заседават министрите на външните работи и на отбраната от страните от ЕС в присъствието на партньорите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.