Най-големият български софтуерен разработчик - "Сирма Груп Холдинг", подготвя първично публично предлагане (IPO) на свои акции и последваща регистрация на Българска фондова борса, съобщиха от компанията.

"Това е естествена крачка в развитието на "Сирма". След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари", казва Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг".

"Сирма" е създадена преди 23 години и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а нейни партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ.

Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на Би Би Си (BBC) за Световното първенство по футбол през 2010 г. и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., а от края на миналата година клиент става и Financial Times.

На потенциални инвеститори ще бъдат предложени 16 млн. нови акции, като емисионната цена ще бъде в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв. на бройка. Чрез IPO-то, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите 49 837 156  лв. до 65 837 156 лева.

Мениджър на публично предлагане е водещият инвестиционен посредник „ЕЛАНА Трейдинг“, който изготви и проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН).