Защо парламентът бави доклада на временната комисия за договора с "Боташ" и носи ли ГЕРБ отговорност за това? Това бе тема на дебат в началото на заседанието на парламента днес. Повод за дебата бе фактът, че председателят на комисията Жечо Станков (ГЕРБ) не внася доклада, въпреки че той е приет почти единодушно и е подписан от всички членове на комисията.

"Какво правите цяла седмица с доклада за "Боташ"? Той е задържан изкуствено от председателя, след като направиха министър на енергетиката един от участниците в този проект (Владимир Малинов - б.р.).

Сега целта е този доклад да не влезе в зала, да няма гласуване по него, да не бъде предаден към ДАНС и прокуратурата в търсене на отговорност. Това е възпрепятстване на справедливостта.

С този доклад трябва да започнат опитите за преразглеждане на този договор. Поемате цялата вина. Целта е той въобще да не влезе в този парламент", заяви Мартин Димитров ("Продължаваме промяната - Демократична България").

В отговор самият Станков благодари на всички членове на комисията. И обяви:

"Има новопостъпила информация с гриф. Това, което се говори, са неистини. ГЕРБ и аз лично имаме най-малък интерес този доклад да не влиза в зала.

Лично вашата група ("Продължаваме промяната - Демократича България" - б.р.) е продължила да плаща на режима на Путин за капацитет на газа. Вътре са констатирани тъмни сделки и посредници с газа.

Искам да бъдете спокоен, всичко ще бъде изкарано на показ".

Въпреки заканите си Станков обаче не се ангажира кога ще бъде внесен докладът. А както е известно, парламентът ще работи само до края на април, след което излиза във ваканция заради предизборната кампания.

Шефът на парламента Росен Желязков се аргументира, че срокът на комисията все още формално не е изтекъл.

"Няма постъпил доклад, за който да говорим", каза Желязков.

Според Радослав Рибарски (ПП-ДБ), ако е постъпила нова информация, тя трябва да се разгледа в нова комисия.

"Внесете това, което сме разглеждали тези три месеца", призова той.

Борислав Гуцанов (БСП) декларира, че ако това забавяне продължи, то лично той ще оповести доклада, ще събере подписите на участниците в комисията и ще го внесе в ДАНС и прокуратурата.