Втори май ще е неучебен ден за учениците от училищата в София. Такава заповед подписа столичният кмет Васил Терзиев. Решението е донякъде логично и не е неочаквано, но обосновката му е повече от забавна и лицемерна.

Основната причина 2 май да е неучебен официално е, че той и неофициално вероятно щеше да бъде пропуснат от огромната част от учениците заради натрупването на много почивни дни около първи май, Великден, Гергьовден и т. н. В тази седмица досега единственият присъствен ден оставаше да е 2 май.

Кметът обаче взема решението "под надслов – ден, да да опознаем София."

Терзиев се позовава на чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България (датата беше 3 април-бел. ред.). На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей- София и неговите филиали, както и Софийска градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.


От Столична община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.