Списание Australia Tennis Magazine публикува дълго и много интересно интервю с Григор Димитров, в което той споделя вижданията си за тениса и живота по-малко от месец, преди да влезе в Христова възраст (на 16 май).

Българинът отново е голяма атракция за тенис феновете и медиите, след като се завърна в топ 10 на световната ранлиста. А миналата година по-това време беше излязъл от топ 30. Походът му обратно към елита започна малко след това.

Той игра на четири финала от късната есен на м. г. насам, като спечели един от тях, а два от загубените три бяха от серията Мастърс 1000. Записа победи над Карлос Алкарас, Холгер Руне, Хуберт Хуркач, Александър Зверев...

"Мисля, че на етапа, в който се намирам в кариерата си, с всяка изминала година оценявам все повече и повече всичко, което мога да направя не само на корта, но и в живота", казва Григор.

Заедно с треньорите си Дани Валверду и Джейми Делгадо първата ни ракета разчита на силните си страни и се научава да приоритизира определени аспекти, които влияят на представянето му, като психично здраве и хранене. Това му позволява да поддържа добро постоянство напоследък.

"Дисциплината, упоритата работа, цялата отдаденост, адаптирането към много различни тенисисти... Трябва да можеш да правиш всичко последователно, а именно това се случва през последните осем, девет, дванадесет месеца. Беше трудно. Имах много, много трудни мачове, които загубих, но продължих да вярвам", казва Димитров.

Следва въпрос за голямото трио на тениса - Роджър Федерер, Рафа Надал и Новак Джокович. Много фенове и анализатори са на мнение, че тяхната ера, историческа за тениса, му е попречила в пълна степен да реализира потенциала си.

Григор признава, че в началото на кариерата си уважението и възхищението към тях не са му позволили да намери баланса, на който се радва сега.

"Бих казал, че тенисът използва същия език като живота, той те учи. Дисциплината е свобода, независимо дали играеш мач, или не, философски казва Григор Димитров. - Много от нещата, които правя сега, вече са просто начин на живот. Има толкова много неща, които са свързани и изобщо не ги приемам за даденост. Това не ми помогна много, когато трябваше да се състезавам срещу тях и мисля, че трябваше да науча това малко повече с времето."

Той повтаря вече изказана теза - че се чувства щастлив да е част от ерата на Голямата тройка. А след тяхната вече навлиза трето поколение тенисисти:

"За мен е много интересно да съм свидетел по някакъв начин на три епохи, в които съм играл и дори на тенисисти от много по-рано. Аз съм в уникална и много щастлива позиция да мога да се състезавам с всеки от тях", продължава той.

Григор Димитров споделя, че гледа към бъдещето, но живеейки вече ден за ден и без големи очаквания.

"Едно нещо, което научих не само в спорта, но дори и извън него е, че имаме само настоящия момент. Бил съм в топ 10 и преди, бил съм номер 3 в света. Всичко беше страхотно, не ме разбирайте погрешно, но сега имам различни нужди, имам различни битки, които трябва да водя. Единственото, което знам, е, че ги покорявам стъпка по стъпка. А в крайна сметка нещата ще тръгнат в правилната посока", завършва най-добрият български тенисист.

"Григор, ще ме вземеш ли с теб в Милано някой уикенд?"

Медийният екип на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) често използва Григор Димитров за забавни и закачливи видеа с въпроси и отговори, шеги с други тенисисти и т. н. Причината е ясна - той е харизматичен, харесван от феновете и своите съперници, има отличен английски и чувство за хумор.

В последното от днес, публикувано в официалните канали на ATP в социалните мрежи, главният герой е Григор, а негови "колеги" му задават въпроси. Сред тях личат Новак Джокович (друг виден майтапчия), Александър Бублик, Феликс Оже-Алиасим, Хуберт Хуркач... Известно е, че българинът е близък с Бублик и Хуркач.

"Защо аз, пита Григор, аз съм толкова обикновен?"

Канадецът Оже-Алиасим не просто пита Димитров, а има молба към него - той знае, че първата ни ракета ходи често в Милано на пътувания през уикенди, може ли следващия път да го вземе и него и "разведе"?

"След като искаш, разбира се, няма проблем", отвръща задочно Григор. 

И разкрива какво ще му покаже - ще карат бързи коли, ще опитат хубава храна, малко шопинг и всичко останало от атмосферата на Милано. "Ще го планираме", обещава най-добрият ни тенисист. Двамата понякога тренират заедно в Монте Карло.

Новак Джокович отива в съвсем друга посока - ние знаем, казва той, че си фен на гривните на "Ван Клийф". Колко от тях имаш?

Във видеото можете да видите какво отговаря Григор и каква добавка има от страна на най-успешния тенисист в историята.

Нататък следват закачливи въпроси от страна на Танаси Кокинакис, Томи Пол (не толкова закачлив), Бублик и за финал Хуркач. Полякът пита своя приятел нещо, което вълнува много хора по света по отношение на Димитров, особено когато не става въпрос за тенис. И получава добър отговор.