Зам.-кмет на София напуска след по-малко от 3 месеца на поста. Това е Иван Матов, с ресор "Обществено строителство", който обяви оставката си днес в социалните мрежи.

"Благодаря за доверието да поема този отговорен ресор, но поради лични причини няма да мога да продължа да изпълнявам функциите си", написа Матов във Фейсбук.

Терзиев коментира в своя профил оставката:

"Благодаря на Иван Матов за съвместната работа и професионализма, с който изпълняваше ангажиментите си на заместник-кмет на София с ресор “Обществено строителство."

Кметът допълва, че засега зам.-кметът по финанси Иван Василев ще поеме временно ресора.

Матов изкара на поста по-малко от 3 месеца - той бе от втората вълна зам.-кметове, назначен на 25 януари.

Бившият председател на СОС от ГЕРБ и настоящ общински съветник Георги Георгиев обяви във Фейсбук, че оставката е била предшествана от отнемане на правото на Матов с "изрична заповед" на Васил Терзиев.

Според Георгиев има три варианта:

"А) има съмнения, че Матов е корумпиран;
Б) видял е, че Матов няма нужните експертни качества;
В) Матов нито е корумпиран, нито е неподготвен, обаче не слуша и затова някой друг ще дърпа конците зад кадър."

Това е първият зам.-кмет на Терзиев, подал оставка, но още през февруари арх. Любо Георгиев, който се очакваше да бъде зам.-кмет в направление “Градско планиране и развитие”, обяви че няма да е повече съветник на кмета.

Георгиев стана известен с проекта "Визия за София", превърнал се по-късно в организацията "Екипа на София", а през 2022 г. неговият екип започна подготовка за участие в местния вот. В крайна сметка миналата година те се явиха заедно с голямото обединение ПП-ДБ-СС на местните избори.