Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предава БНР.

На практика депутатите се разпускат в предизборна ваканция. Тя ще се съчетае и с великденската такава, която започва на Разпети петък. Или народното представиителство няма да работи считано от 3 май.

Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на правителството.

Промените бяха подкрепени със 140 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията гласува "против".

Беше отхвърлено предложението на БСП да няма заседания, но да се провежда редовният парламентарен контрол.

Беше подкрепено и заплати на народните представители да се начисляват от деня на полагането на клетва до деня, който предхожда деня на полагането на клетва на депутатите, избрани в следващия 50-ия парламент. Поправката е във връзка с конституционните изменения и неяснотата за това кога встъпват в длъжност новите избраници и се разпускат старите.

С други поправки в правилника депутатите решиха на всяко шестмесечие да се изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и да се провеждат изслушвания на председателите и членовете им.