Европейският съюз днес отпусна на Италия извънредна помощ от 13,7 милиона евро за посрещане на имиграционната вълна от Северна Африка през Средиземно море.

Парите от европейския Фонд за убежище, миграция и интеграция идват в допълнение на 520 милиона евро, които дългосрочната бюджетна рамка на ЕС предвижда за същите цели в  Италия в периода 2014-2020 година, съобщи комисарят по убежището, миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

От 2013 година  повече 200 000 души са влезли в Европа с лодки и корабчета през Средиземно море, обикновено с помощта на мрежи за трафик на хора. От началото на тази година бреговите охрани на средиземноморските държави-членки са спасили от корабокрушение 5 600 души, с15 на сто повече от миналата година.

„Това ни дава представа какво можем да очакваме в идните месеци тази година“, каза Аврамопулос. Комисията обяви управлението на миграцията като един от десетте си приоритета. Колегиумът на комисарите ще има първия си дебат по въпроса на 4 март.

От 1 ноември 2014 година досега 19 500 души са били спасени от гибел в морето, каза комисарят. От тях 6 000 са спасени благодарение на операция „Тритон“, която европейската гранична агенция „Фронтекс“ провежда в подкрепа на италиансите гранични власти, посочи той.

„Ще разширим операция „Тризъбец“ и ще увеличим нейните ресурси, ако Италия поиска това“, каза Аврамопулос. „Италия не е сама“.

Бюджетът на операцията е 18,25 милиона евро за тази година. Тя включва 65 офицери от различни европейски страни и 12 технически средства – хеликоптери, самолети, катери.