Разрушителните дейности на стадион "Българска армия" вървят по план и излизат евтино. Процесът е необратим, ще има нов стадион на същото място - модерен и многофункционален.

Това обявиха в деня за среща медии на обекта представители на фирмата изпълнител, на ЦСКА-София (директорите Стоян Орманджиев и Филип Филипов) и на дружеството "Спортни имоти Българска армия".

Демонтажът започна наскоро, след като в края на м.г. клубът и неговите фенове се сбогуваха с Армията. Днес нагледно бе показано как се разрушава козирката на сектор А. Когато всичко приключи, трябва да започне изграждане на нов стадион, за който има готов и одобрен проект.

Демонтажът на стадиона трябва да приключи в рамките на три месеца и е на стойност малко над 1 милион лева. На този етап всичко върви без непредвидени ситуации и можем да завършим и по-рано от планираното - до два месеца, заяви членът на Управителния съвет на "Спортни имоти Българска армия" Даниел Димов.

Според него 1 млн. за премахването на стария е евтина цена, след като наскоро бил подписан договор за събарянето на "две мижави сгради за 3,5 млн. лева", добави той.

Няма вариант да не се построи стадионът, процесът е необратим. Феновете на ЦСКА да не се притесняват, увери Димов. Всеки ден имаме оперативки, обсъждат се и най-малките детайли, включително тавани, обшивка на съблекалнята, интериора... Имаме готов проект, работим по избора на изпълнители, но това е труден процес, търсим най-добрата оферта, обясни шефът.

Той потвърди, че капацитетът на новото съоръжение ще бъде за 16-18 хиляди зрители, нещо, което бе планирано още в ранните етапи по проекта. И много се коментира от феновете на "червените".

"Капацитетът е болезнена тема за всички, но се съобразяваме с дадености. Стадионът е в паркова среда. Няма как да е за 40 000, трябва да се мисли и за поддръжката. Имам опит със спортни съоръжения и съм се убедил с годините, че е по-лесно е да го построиш, отколкото да го поддържаш.

От 16 до 18 хиляди ще е капацитетът. Това няма да е само стадион, а ивент център и ще приема различен тип събития, не само футболни мачове", рече Димов.

Представителят на фирмата изпълнител по демонтажа "Ростер" - Николай Николов, заяви, че събарянето на козирката се извършва на етапи с цел опазване на околната среда.

"Това е началният етап на събарянето на козирката с уникална разрушителна машина за България, има произведени само пет бройки в света, каза Николов. - По една в Австралия и Канада и две в Германия. Може да достигне височина на работа от 38 метра.

Основната причина да изберем този метод на събаряне е максимално запазване на безопасността на персонала, както и най-малко въздействие на околната среда. Не се допуска смесване на строителни отпадъци. Демонтажът се извършва контролирано на малки парчета."

Повече детайли даде техническият ръководител на обекта Юксел Караахмед:

"Машините преработват отпадъците и ги събират разделно, набляга се на екологията, да запазим природата чиста. Има дървета, които са в непосредствена близост до сградата и сме направили защита да ги запазим. Демонтажът става бавно, за да избегнем замърсяване на въздуха. Всичко върви по план, няма изненади на този етап.

От земните насипи почти всичко остава, основно се маха стоманобетоните. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани накрая с цел безопасност."