"Стига с нашенските глупости, вижте какво става по света!"

В България това е любим аргумент на онези, които нехаят за разни нищонезначещи дреболии като съдебна реформа, например. Плитка манипулация!

Има силно сходство между "нашенските глупости" и все по-обезпокоителните световни събития. По света евразийски тирани атакуват директно демократичния свят, който им пречи не с друго, а със самото си съществуване.

Защото дава лош пример на техните поданици. Показва им, че има и други варианти за държавна уредба.

И още по-лошо - в държавите с демократична уредба хората живеят по-добре. Всичко това е ужас за всеки самозабравил се тиранин.

Трябва да се признае, че демократичният свят не е в изгодна позиция. Защото от близо 8 млрд. жители на планетата само около 1 млрд. живеят в демократични страни.

Убедените демократи в България, за които съдебната реформа и върховенството на закона са най-важния приоритет, също не са в изгодна позиция. При около 6 млн. избиратели те са само към 300 хил. Веднъж стигнаха до 700 хил., но това е по-скоро изключение.

И тези 300 хил. също са подложени на ежедневни атаки от евразийската част на обществото. А тя не само, че е по-голяма, но все още държи цялата власт в България.

По света тираните атакуват с ракети и дронове. У нас с компромати в кафяви медии и институции-бухалки.

Цивилизационният сблъсък у нас е същия като в Украйна, Близкия Изток, Тайван. Мащабът е по-малък, но между двата сблъсъка има съвсем пряка връзка – тирания срещу демокрация и върховенство на закона.

Особено като се има предвид, че българската корупция, която процъфтява заради липсата на ефективни институции и истинско върховенство на закона, освен всичко друго е и серизен канал за руско влияние.

Водачите на евразийщината по света са Путин и компания. Водачи на евразийщината у нас са Делян Пеевски и сие.

Не че демократичната общност у нас няма своите прегрешения. Те имат своето значение и трудно могат да бъдат подминати.

Големият въпрос обаче е дали в България има институции, на които може да се разчита да санкционират своевременно и законосъобразно подобни прегрешения. А не да ги вадят на показ преди избори и да ги прибират обратно, когато изборите отминат.

Отговорът на този въпрос е ясен за всеки, който поне малко се интересува от политика. И се споделя дори от хора, които по свои си съображения са политически противници на българската демократична общност.

За да няма съмнения - отговорът е НЕ, ТВЪРДО НЕ! Смело могат да се залагат пари на това, че в крайна сметка нито Петя Банкова, нито Живко Коцев, нито дори контрабандистите, с които се твърди, че са имали контакти, ще бъдат осъдени. Просто ще бъдат наложени здраво с бухалките.

Така беше досега. И няма причини да се мисли, че нещо се е променило. 

Промените в Конституцията са само добро начало, не са достатъчни. Трябваше да има промени в законите, а и в институциите, но правителството падна, преди да се стигне до това.

По света фронтовите държави от страната на демокрацията градят противовъздушна отбрана срещу ракетите и дроновете. У нас трябва да изградим противобухалкова отбрана срещу собствените ни институции.

Защото е ясно, че под ударите на институциите-бухалки може да попадне всеки. Не само хора от висшите етажи на властта, които по някаква причина са станали неудобни на Пеевски и сие. Под тяхна заплаха е дори най-дребния бизнесмен в най-затънтеното село.

Това е основната тема, която би трябвало да занимава българските избиратели. На предстоящите избори, но и след тях.

В момента ние сме по-скоро евразийска кочина, отколкото европейска държава. Хубавото е, че все още всичко зависи от нас, от изборите, които правим и от политиката, която подкрепяме.

Важно е не просто да имаме някакво правителство при тези бурни времена и застрашителни световни събития. А правителство, което ще прави реформи в посока Европа.

Вече се чуват гласове, че след изборите ще има правителство, което ще помага на Украйна, ще преследва сухопътен Шенген и еврозоната. Но няма да прави реформи. 

Без подобни реформи обаче ще гледаме сухопътния Шенген през крив макарон още дълго време. А може би и еврозоната.

Без подобни реформи ние си оставаме Евразия. Дори не е нужно да ни пращат дронове. Тукашните бухалки вършат достатъчно добра работа.