Софийският районен съд освободи мигновено без никаква мярка за неотконение 37-годишния Иво Димитров, осквернил гроба на патриарх Неофит преди дни.

Съдът проформа се мотивира с това, че престъплението не тежко и задържането под стража е твърде тежка мярка. 

Служебният адвокат на Димитров, Стефан Първанов обаче изрично посочи, че в хода на разследваното е направена видеовръзка между обвиняемия и психиатър. Първичната диагноза, която е била поставена на Димитров, е шизофрения.

Самият защитник поиска клиентът му да бъде настанен в клиника и да му бъде поставена по-прецизна диагноза.

Иво Димитров посочи, че е бил в психиатрична клиника 15 години, но в последствие се е подобрил.

„Искам да бъда на свобода, да гледам живота. Хляб и сол да ям, берекет“, бяха последните думи на обвиняемия пред съда, цитирани от БТА.

По принцип мярката може да бъде обжалвана и прокуратурата (която неясно защо настоява за постоянен арест за младия мъж - б.р.), съобщи че ще го направи.

Въпреки това държавното обвинение инициира проверка по закона за здравето, касаеща психическото състоянието на 37-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност, съобщиха оттам.

"И.Д. е обвинен за това, че на 15.04.2024 г. около 23,37 часа пред катедрален храм „Света Неделя“ в град София е осквернил гроба на патриарх Неофит. И.Д. хванал с двете си ръце дървения кръст, поставен на гроба на покойника и започнал упорито и агресивно да го разклаща, след което извадил същия, вдигнал го във въздуха и го захвърлил върху гроба.

По случая беше образувано досъдебно производство...

След заседанието прокурор възложи проверка, в хода на която следва И.Д. незабавно да бъде отведен в лечебно заведение, където да бъде проверено психическото му състояние и дали са необходими мерки за временно физическо ограничаване и задължително настаняване за лечение", пишат още от държаното обвинение.

Още днес Димитров ще бъде транспортиран до съответното здравно заведение, където специалисти ще започнат да работят с него, каза прокурорът по делото Зорница Щърбева.

„По визията, която той излъчва, облеклото, отговорите, които дава и необоснованите думи, които използва ми говорят за категорична психична увреденост. Объркано му е цялото съзнание, но аз не съм медик. Това е моето мнение“, това каза пред медиите адвокат Първанов.