"Нямам намерение да предлагам нов кандидат. Не беше издаден указ. Това не е кастинг за министри на външните работи, аз не мога да ги вадя от ръкава си. Нямам откъде да търся нов кандидат".

Това каза в "Панорама" по БНТ служебният премиер Димитър Главчев. И обяви, че ако президентът е бил издал указ за смяна на Стефан Димитров с Даниел Митов, отговорността за външната политика щял да носи той.

"Сега - който не е издал указ, той носи отговорност", каза Главчев.

И повтори, че причината да загуби доверие в Димитров е това, че той не си е вдигал телефона цяла нощ, когато Иран нападна Израел.

Главчев каза, че е имал и друг кандидат за външен министър, който обаче е отказал. За пореден път заяви, че партийното събрание на ГЕРБ, на което Бойко Борисов поиска Митов да стане външен министър, е било след като той се е решил на тази смяна.

Главчев изтъкна, че правителството е балансирано и е трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани. По повод новоназначените зам.-министри той заяви, че 95% от тях са прелдожени от съответните министри.

"Познавам най-много хора от ГЕРБ, стремил съм се точно затова да не попадат в правителството - трудна задача", каза още Главчев.

Що се отнася до земеделския министър Кирил Вътев, той заяви, че самият Вътев е имал колебания дали да остане на поста. Макар че и Главчев не бил доволен от темпа му на работа...

По повод състоянието на държавната хазна премиерът каза, че бюджетното салдо е на плюс 400 млн. лв., а фискалният резерв е 11,9 млрд лв. към края на март.

"Изглеждам ли ви щастлив", отговори Главчев на въпрос дали е искал да стане премиер.