Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати одобри оказването на военна помощ на Украйна за 60,84 млрд. долара - подкрепата е част от законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, който включва 26 млрд. долара за Израел (от които 9,1 млрд. долара са предназначени за хуманитарни цели в Газа) и 8,12 млрд. долара за Тайван и други американски съюзници в Индийско-Тихоокеанския регион.

Конгресмените гласуваха за четвърта група от мерки, сред които има разпоредби за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и нови санкции срещу Русия, Китай, "Хамас" и Иран.

Пакетът беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки твърдата съпротива на твърдите "тръмписти", които в продължение на два месеца заплашваха, че ще свалят от поста собствения си председател на долната камара Майк Джонсън, ако реши да подложи по-ранен пакт (с почти идентични средства) на гласуване.

Всичките части на пакета, предназначени за американските съюзници, бяха приети с огромно мнозинство: Украйна (311 гласа "за" срещу 112 "против"), Израел (366 - 58) и Тайван (385 - 34).

Предстои гласуване на мерките в Сената през следващата седмица. Следва подпис на Байдън и Украйна най-накрая ще получи първия си мащабен пакет от Конгреса през последните близо 500 дни.

„Приветствам положителния вот в Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която заслужава, срещу Русия. Сега искаме от американския Сенат да гласува колкото се може по-бързо, след като са заложени животите на толкова хора. Трансатлантическите съюзници са единни в подкреп ата за свободата и демокрацията“, написа в „Екс“ председателят на Европейската комисия Упсула фон дер Лайен.

„Това изпраща ясно послание до Кремъл. Тези, които вярват в свободата и Хартата на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ“, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Украйна използва оръжията, осигурени от съюзниците от НАТО, за да унищожава бойните способности на Русия. Това дава на всички нас в Европа и Северна Америка повече сигурност“, изтъкна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.