Сирийски и палестински граждани, сражавали се в редовете на "Ислямска държава", влезли в Турция, дегизирани като бежанци. Оттам те смятат да тръгнат през България за Европа, за да извършват атентати в страни, участващи в ударите срещу джихадистите.

Това съобщава турският в. "Хюриет" в електронното си издание.

Факсимиле от информацията на в. "Хюриет"

Данните били получени от турските служби МИТ. Те предупредили за опасността полицията и жандармерията на страната в писмо на 3 февруари.

Сирийците и палестинците, за които става дума, са на възраст между 17 и 25 години. Те успели да се промъкнат в Турция от сирийския град Кобане, който кюрдските сили превзеха на 26 януари след сражения срещу ИД, продължили над 4 месеца. Това стана с решителната помощ на оглавяваната от САЩ международна коалиция.

Оттеглилите се от Кобане джихадисти може да подготвят въоръжени атаки или взривове в Анкара или Истанбул срещу дипломатическите представителства на страните от коалицията, предупреждават от МИТ.

В момента в Турция се готвят да преминат близо 3000 джихадисти. Те се надяват да влязат в страната през източните градове Хатай и Адана, през столицата Анкара или през Истанбул.

В Турция вече се намират някой бойци на ИД, включително ръководители на групировката, отговарящи за подготовката на атаки.

След предупреждението окръгът Суруч в намиращата се на турско-сирийската граница провинция Шанлъурфха бил обявен за забранена военна зона. Това станало на 13 февруари. И броени часове след обявяването на решението в град Шанлъурфа била взривена от разстояние бомба, която ранила трима полицаи.