В края на деня вчера получих това авангардно предложение, каза пред журналисти президентът Румен Радев за предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър. 

"Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър", добави държавният глава.

Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер.

"Ако той държи, приемам всички негови предложения", каза още Радев. 

Според него имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов.

Във връзка с предложението Даниел Митов да бъде назначен за служебен министър на външните работи, държавният глава коментира:

"Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник- председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина". 

Радев посъветва Димитър Главчев "да се консултира с експерти" дали може да съвместява двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Главчев. 

"Ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. Пак казвам, че заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес.

Много важно е това правителство да успее, много важно е г-н Главчев да успее. Ние наистина отблъсквахме хората от урните през последните години. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес.

Надявам се да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство. Нека не си правим илюзии, че г-н Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство", допълни още Румен Радев. 

Той определи като пълни спекулации твърденията, изказани от някои политици, че настоящият външен министър е "негов човек".

"Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на г-н Главчев. Това е", подчерта Радев.

На въпрос как ще коментира твърденията за наличието на договорка между него и ГЕРБ и ДПС, Радев отговори:

"Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целият този хаос в момента. Ужасно нелепо е хората, които довчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се колаборирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна. Тези хора, вместо да ни занимават със своите фантазии, дължат ясен отговор на българските избиратели – дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до тези промени в Конституцията и което ни докара всички тези проблеми, които днес трябва да решаваме".

Попитан как ще се отрази липсата на новоизбран главен секретар на МВР на предстоящия вот, президентът посочи, че това е изцяло отговорност на МВР и на г-н Главчев.

"Каквито и опити да се правят да се трансферира някаква отговорност към президентството, включително и от министър-председателя, ако той отвори Конституцията, ще открие, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на България. Не президентът. Аз му пожелавам успех", каза Румен Радев. 

По време на управлението на премиера Николай Денков обаче президентът отказа да смени шефа на ДАНС Пламен Тончев, което противоречи на цитата му от Конституцията.

Президентът посочи още, че е предложил на Димитър Главчев да направи двете назначения – на служебните министри на външните работи и на земеделието в пакет, с един указ.

"Несериозно е. Олекваме всеки ден да издаваме укази за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател", аргументира се Румен Радев.

На въпрос приемлив ли е Георги Тахов за поста служебен министър на земеделието и храните, Румен Радев посочи, че не коментира това. 

Отговорност за хаоса носят тези партии в парламента, които одобриха този генератор на хаос – промените в Конституцията, посочи още президентът.