Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си. 

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци. 

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито. 

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София - около 12°.

БТА