Полша е готова да приеме на своя територия ядрени оръжия на държави членки на НАТО, след като Русия подсилва въоръженията си в Беларус и Калининград. Това обяви президентът на страната Анджей Дуда в интервю за полския вестник "Факт", цитирано от Ройтерс. Полша граничи както с руския ексклав Калининград, така и с Беларус.

Калининград беше откъснат от Москва, когато Литва стана независима при разпада на Съветския съюз през 1991 г.

"Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия на наша територия като част от ядреното споделяне, за да подсилят източния фланг на НАТО, ние сме готови да го направим", увери Дуда.

Той говори пред полските медии след посещение в Ню Йорк, където проведе срещи в ООН и обсъди войната в Украйна с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. През март Дуда посети Вашингтон, където се срещна с настоящия американски държавен глава Джо Байдън.

Дискусиите за ядреното сътрудничество между Полша и САЩ продължават "от известно време", потвърди той.

"Вече съм говорил за това няколко пъти. Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, аз изразих нашата готовност. Русия все повече милитаризира Калининград. Напоследък тя започна да премества ядрените си оръжия в Беларус", добави Дуда.