Телевизионната кула в Харков, вторият по големина град в Украйна, беше разрушена днес при руски удар, който не причини жертви, съобщиха регионалните власти, обявявайки прекъсването на телевизионния сигнал, предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

Високата 240 метра конструкция се срути наполовина, свидетелства журналист на АФП. Кулата вече беше повредена при нападение през март 2022 г., в началото на руската инвазия, припомня АФП.

"Окупаторите атакуваха телевизионна инфраструктура в Харков. По време на тревогата служителите се укриха. Няма жертви", съобщи областният управител Олег Синегубов. 

Той съобщи за прекъсвания на сигнала за цифрова телевизия.

В разположения близо до границата с Русия град Харков преди войната живееха повече от 1,4 милиона души. 

През последните седмици Харков става все по-често обект на нападения от силите на Москва. Енергийната му инфраструктура беше честа мишена, което доведе до продължителни прекъсвания на електрозахранването в края на март.

В началото на април украинският президент Володимир Зеленски посети новоизкопаните отбранителни линии в областта. Фронтът е само на около четиридесет километра от Харков, посочва АФП.