Познатият като разследващ журналист - от "Биволъ", а сега от BIRD Димитър Стоянов е задържан, стана ясно от профили в социалните медии.

Смята се, че той е нападнал бивш служител на НАП в кв. "Хаджи Димитър" в София.

МВР пусна кратък текст:

"Във връзка с появили се спекулации, уточняваме че журналистът Димитър Стоянов е задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие.

Задържането е след получен сигнал в полицията от гражданин."

На клипа ясно се вижда как Стоянов с камуфлажно яке разговаря с руса жена, когато отзад се появява човек. Тогава той реагира, като вади пистолет.

Той е в ареста с 24-часова полицейска мярка. 

На фейсбук страницата на BIRD се появи обяснение от издателя Атанас Чобанов. Той свързва случилото се с някакъв зет на министър Калин Стоянов, говори за "нападжии", които им имат зъб и че всъщност колегата му "бил нападнал някакъв нетрезв тип, който обаче бил служител на НАП".

От думи на Чобанов също става ясно, че Димитър Стоянов има разрешително за боен пистолет (засега не е известно какво е оръжието - б.р.).

Часове преди задържането си Стоянов пусна снимка на главата си, на която се виждат наранявания, и написа:

"Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея от къде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот."

Атанас Чобанов: Това е провокация

"Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал".

Това каза по-късно през деня пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов. Причината официално е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията.

"Това, което е съмнително в случая, е, че тази провокация се случва в момент, в който разследваме роднина на вътрешния министър, който пък ни съди за 65 хил. лв. за предишни наши разследвания. Въпросният роднина, който се явява зет на министъра, се е подвизавал в Бургаско, като рекетирал търговци първо като служител на НАП, а след като е уволнен от НАП – с униформа и баджове на фалшив данъчен. /.../

Въпросният Шурелов е бил мъж на сестрата на Калин Стоянов, който по това време е шеф на ГДБОП. Поинтересувахме се какво става с делото срещу фалшивия данъчен. Установихме, че то е потънало в прокуратурата и е спряно. Излиза, че няма никаква санкция срещу този човек. Задаваме си въпроса - дали е имало високопоставено влияние, за да не понесе той отговорност", коментира Чобанов.

И продължи:

"Направихме проверки. Вчера, преди да стане този инцидент, се свързахме с прокуратурата, с НАП, за да поискаме информация за въпросния служител – шурей или зет. Съвпадението, че Димитър е нападнат и човекът, който го е нападнал, е казал, че е служител на НАП – тук идват твърде много съвпаденията. Затова мисля, че става въпрос за провокация. Има всички белези на постановка".

В предаването "12+3" Чобанов разказа, че Димитър Стоянов му се е обадил след инцидента и му е казал, че има непредизвикана агресия спрямо него и съпругата му, докато са пазарували в квартален магазин:

"Това, което се вижда на кадрите, разпространени селективно, изрязани от МВР, е, че Димитър вади законно притежавания си пистолет, за да респектира човек, който тръгва зад гърба му и очевидно ще го нападне. В същото време, според свидетелите, го е заплашвал с най-груби изрази. Слава Богу, че Димитър го е респектирал с пистолет, а не с бойни изкуства, защото сега този човек щеше да е в "Пирогов".

По думите му раните по главата на Димитър Стоянов, които се виждат на разпространените снимки, са причинени от човека, който го е нападнал. Записът обаче не показва момента, в който Димитър е нападнат, а имаме само следващия момент – след като той го отблъсква, отбеляза Атанас Чобанов и призова да бъде публикуван целият запис.

Според него целта е Стоянов да бъде дискредитиран и задържан. Той посочи също, че е бил направен обиск в дома му.