Безопасността на язовирите в България опря до неочакван проблем... 

И той е възнагражденията на хидролозите в България.

Да обясним: Министерството на икономиката има амбицията да направи специална служба в рамките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която да следи за техническото състояние на водоемите и да поддържа регистър за това кой отговаря за тях. 

Предвид на тоталната неангажираност на много от собствениците за състоянието на водоемите им, някои от които станаха на няколко пъти причина за напълно излишни човешки жертви през последните години, идеята на ведомството е повече от похвална. Само че според министъра на икономиката Божидар Лукарски за да се прави ефективен контрол над водоемите в страната са необходими около 90 души хидролози, а този вид специалисти никак не се впечатлявали от нивата на средномесечните възнаграждения в ДАМТН, които са трицифрена сума в левове.

Възнагражденията на хидролозите в България станаха обект на много широка обществена дискусия преди три години. Тогава се разбра, че сегашният почетен председател на ДПС Ахмед Доган е получил 1,5 милиона лева хонорар по 4 консултантски договора за хидроенергийни проекти. Въпреки че бе разследван от парламентарната комисия "Антимафия" и имаше дело във Върховния административен съд в крайна сметка владетелят на Боянските сараи бе напълно оправдан.

От обясненията на икономическото министерство по казуса с опасните водоеми в страната се разбра още и че няма отговор на въпроса откъде ще дойдат четирите милиона лева, които са необходими за измервателна техника за надеждността на язовирите и за високопроходимите превозни средства, с които специалистите да извършват проверките на място.

Трябва да имаме регистър на водните басейни и да е напълно ясно в какво състояние са, кой е собственик и кой се занимава с поддръжката им, обясни зам-министърът на икономиката Даниела Везиева.