Десетки студенти в "Йейл" и Нюйоркския университет бяха арестувани заради антисемитски демонстрации из кампусите, които прераснаха в сблъсъци с органите на реда. В Колумбийския университет пък бяха отменени присъствените занятия, след като студенти бяха заснети да обиждат свои колеги от еврейски произход, както и да им пречат да се явят на знаятия.

Т.нар. пропалестински протести из американските университети възникнаха след нападението срещу Израел на терористични бойци на "Хамас", при което загинаха 1200 души, а 250 бяха пленени, след което израелската армия нахлу в палестинския анклав. В множество елитни учебни заведения се появиха палаткови лагери, като на места демонстрантите влизат в пререкания с органите на реда и така се стига до масови арести. 

В момента се наблюдава пик на протестите - няколко дни след като повече от 100 демонстранти бяха арестувани в Колумбийския университет. В клипове на различни места от кампуса протестиращи студенти бяха заснети да скандират "Връщайте се в Полша", "Бригади "Ал Касам", карате ни да се гордеем, убийте още един войник" и "От реката до морето".

Именно задържането на някои демонстранти провокира протестни акции на солидарност в други институции. В Нюйоркския университет късно в понеделник служители от нюйоркската полиция извършиха арести, като сред задържаните има и преподаватели.

Видеоклипове в социалните медии показват десетки служители в сблъсъци с протестиращи. 

По-късно от полицията съобщиха, че арестите са били извършени заради "хулиганство". Говорителят на Нюйоркския университет Джон Бекман съобщи, че около 50 протестиращи са демонстрирали без разрешение в понеделник. Той добави, че по-късно към акцията са се присъединили още души, "много от които вярваме, че не са свързани с Нюйоркския университет", които демонстрирали "безредно, разрушително и враждебно поведение". След "няколко съобщени антисемитски инцидента" била извикана полицията, която неуспешно призовала протестиращите да напуснат и да не пречат на разтурването на лагера. 

В "Йейл" са задържани 47 студенти, като срещу тях ще бъдат предприети дисциплинарни действия, при някои случаи и отстраняване от университета. Учебното заведение оповести, че е направило многократни усилия през уикенда, за да разговаря с протестиращите, предупредило ги е за арести преди акцията в понеделник. Това обаче не довело до премахване на лагера.

"Бях дълбоко натъжен, че призивът за граждански дискурс и мирен протест, който отправих, не беше чут", обяви президентът на "Йейл" Питър Саловей в съобщение до общността на кампуса. "Тогава научихме, че полицейски доклади са идентифицирали вредни действия и заплашителен език, използван срещу лица на или близо до местата на протеста. Смята се, че някои от агресорите са членове на общността на "Йейл", докато други са били външни. Няма да толерираме подобно поведение, нито каквото и да е открито нарушение на политиките на "Йейл", което прекъсва академичните и кампусните дейности".