В България ваксинационният обхват със задължителните ваксини е над 85%, но е под препоръчителните 95%, които са необходими за защита на цялото общество.

Това отчете във вторник Дженифър Мелгаард, експерт по обществено здраве и консултант на офиса на Световната здравна организация в България. Мелгаард участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. Защитените с ваксина срещу грип или ваксина срещу човешки папилома вирус са под 10%, посочи още тя.

Случаите на морбили в региона се повишават, което може да се дължи на пропуснати ваксинации по време на COVID пандемията.

Тревожните факти в доклад на СЗО и УНИЦЕФ, изготвен преди няколко месеца, показват, че заради пандемията се е сринало доверието в имунизационния процес, каза Ивайло Спасов, представител на УНИЦЕФ-България.

Рутинната имунизация на децата е на най-ниските си нива от 30 години насам, но в България нивата на детските задължителни ваксини се поддържат традиционно високи, допълни той.  

"Притеснително е, че има и нагласи сред общопрактикуващите лекари, които са по-разколебаващи, или дори има случаи, в които родителите се сдобиват с фалшив документ за имунизациите на детето си", добави Спасов.