48 отбора да играят на финалите на световното по футбол, предлага кандидатът за президент на ФИФА Луиш Фиго. Днес бившият играч на отбори като "Спортинг" (Лисабон), "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Интер" (Милано) представи своята платформа пред журналисти на стадион "Уембли" в Лондон.

Сега на мондиалите се класират 32 тима. А 42-годишният португалец предлага увеличението на бройката да е в полза на отбори извън Европа. Финалите да се правят с по 24 отбора на два различни континента, след което решаващите мачове да са в една държава. Друго от ключовите предложения на Фиго е половината от приходите на ФИФА, т.е. - около 2,5 милиарда долара, да отиват във футболните федерации, но да се харчат само и единствено за развиване на детски футбол.

Любопитен елемент от платформата на португалеца е връщането на старото правило за засада, при което няма значение дали играчът е в активна или пасивна позиция.

"Уважавам г-н Блатер и другите кандидати. Той води организацията от много години и постигна много положителни неща, но понякога идва момент, в който е нужна промяна. Моят план е да се видя с възможно най-много президенти на федерации и да се опитам да ги убедя в моите идеи и виждания. Решенията, които съм взимал през кариерата си, показват, че съм здраво стъпил на земята", коментира Фиго.

Изборите за президент на ФИФА са на 29 май, като освен Фиго, кандидати за поста са Сеп Блатер, Михел ван Прааг и Али бин Ал Хюсеин.

Досега кампанията на носителя на "Златната топка" върви добре - той показва, че е склонен на популистки ходове. Такава е идеята за 48-те отбора на световно на два континента. Също и за раздаване на сериозна част от парите на ФИФА за детско-юношески футбол. Мястото с представяне на кандидатурата също не е избрано случайно - англичаните са отявлени врагове на "режима на Сеп Блатер".

Според наблюдатели обаче дори Фиго няма шанс да бутне обиграния швейцарец, превърнал световната футболна централа в мултимилиардна корпорация.