Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа". Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

Въпреки наситения с политически събития месец, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи, отбелязват от "Тренд". Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната - Демократична България“ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите). ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и "Възраждане" (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4,8% от гласуващите.

6,9% декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при „Продължаваме промяната-Демократична България“ до 16,1 на сто и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите).     

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителна оценка дават 12%, а отрицателната - 80 на сто.

При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Една пета (20%) от хората, участвали в изследването, одобряват служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% са с отрицателни оценки. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“. Изследването е извършено в съвсем първите дни на служебния кабинет и преди Главчев да стана освен премиер, и външен министър.

Само 11% от анкетираните имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% не харесват промените.