Печалбите на Tesla са се сринали с 55% до 1,13 млрд. долара през първото тримесечие спрямо същия период на 2024 г., съобщи TechCrunch.

Основната причина е спадът на цените на електромобилите и увеличената конкуренция. Но на второ място са множеството гафове и проблеми за компанията на Илон Мъск.

Преди седмица Tesla изтегли всички продадени до момента пикапи от серията Cybertruck поради невъобразим гаф - подложка на педала за газта е залепена лошо и може да се откачи по такъв начин, че да го блокира, когато е натиснат докрай. Множество купувачи се оплакаха от ръжда, лош контрол на качеството на производство, и автоматичен багажник, способен с лекота да откъсне пръстите на човек.

Вчера пък шофьор на Tesla Model S получи обвинение в смърт по непредпазливост, след като автомобилът му уби мотодржия в щата Вашингтон. Шофьорът включил "автопилота" на Tesla и зяпал телефона си. Софтуерът игнорирал 28-годишния мъж на мотор и го прегазил.

От Tesla стандартно си измиват ръцете от такива инциденти, но те увреждат репутацията на компанията.

Хората на Мъск твърдят, че повечето производители на автомобили дават предимство на хибридите пред пълните електромобили, което поставя "под натиск" приемането на електромобили по света. Tesla не произвежда хибриди и счита, че това е грешната стратегия.

Компанията среща и много проблеми с производството - след пожар във фабриката им в Берлин и забавяния в тази в Калифорния, макар те вече да са компенсирани. 

Tesla наскоро намали цените на автомобилите си в САЩ и Китай с 2000-3000 долара - за да увеличи броя на продажбите, но все още произвежда по-малко автомобили от предишни години. Отлага се и произвеждането на ванът Tesla Semi с още поне година.